Anatomie voet spieren

Spieren in de voet

De voet bestaat, naast de hoeveelheid botten, ook uit spieren. De botten worden in feite bij elkaar gehouden door spieren en pezen. De spieren zorgen ervoor dat de voet een ondersteunend gedeelte heeft, verend en dragend. Of anders gezegd: het zorgt ervoor dat we flexibel kunnen zijn in de bewegingen die we maken met de voet en het lichaamsgewicht goed kan worden opgevangen.

anatomie spieren van de voetVerdeling anatomie voet spieren

De spieren zijn allemaal verdeeld over de gehele voetlengte. Allereerst zijn er spieren in de voetrug en de buitenste lagen, als zowel de naar binnen gelegen lagen van de voetzool (voor extra versteviging).

Elke gelegen spier zorgt voor een bepaald georganiseerde beweging, zoals de buiging van de tenen of het strekken van de voet/tenen. Deze spieren liggen dan in lagen op de zool van de voet. Hier zorgen ze niet alleen voor bovengenoemde beweging van de tenen, maar ook vormen ze een opvulling onder de voetzool, oftewel een versteviging. Om deze functie nog te versterken kan je trouwens kiezen voor een supplement met glucosamine, een aminozuur dat een erg positieve impact heeft op je gewrichten en je kraakbeen. Hier kan je meer info vinden én een mooi supplement terugvinden.

De overige bewegingen die gemaakt kunnen worden, komen eigenlijk niet vanuit de voet, maar vanuit de spieren van het onderbeen. Van hieruit worden deze spieren door pezen met de voet verbonden.

Het samentrekken van deze spieren, is de reden dat we onze voeten kunnen bewegen om te staan, te lopen, rennen en springen. En zo zit de anatomie van de voet spieren eruit.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.