Anatomie voet pezen

Pezen zijn zachte weefsels welke de spieren verbinden met de botten voor extra stevigheid. De spieren zorgen ervoor dat de botten bij elkaar worden gehouden. De pezen zijn gemaakt van vezels, welke zijn samengebundeld en als een soort ’touw-structuur’ fungeren. De sterkte van de pezen hangt af van de dikte ervan.

Anatomie voet pezen

Functie pezen

Er is één pees welke van groot belang is bij het menselijk bewegingsapparaat, zoals het lopen, rennen en springen. Dit wordt allemaal waargemaakt door de grote achillespees. Deze verbindt namelijk de kuitspieren met het hielbeen en zorgt ervoor dat we op de tenen kunnen staan om bovengenoemde bewegingen uit te kunnen voeren.

Dan is er nog een pees, welke een kleinere spier verbindt met de onderkant van de voet. Dit zorgt ervoor dat de voetboog wordt ondersteund, zodat de voet ook naar binnen bewogen kan worden. Om de voet naar buiten te kunnen bewegen, zitten er pezen die achter de buitenenkel doorlopen. Als deze pezen niet ok zijn kan dat resulteren in heel wat issues met onder andere je schouder en je nek – dus belangrijk om dit goed in ’t oog te houden.

Wanneer we kijken naar de anatomie van de voet pezen, komen deze ook voor in de tenen, welke aan de onderzijde van de tenen zitten en aan de bovenzijde. Dit heeft als functie om de tenen naar beneden te kunnen bewegen, maar ook naar boven toe.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.