Anatomie voet enkel

De enkel verbindt de voet en het onderbeen met elkaar

De enkel bestaat uit drie botdelen, het kuitbeen, scheenbeen en het sprongbeen. Veelal wordt, wanneer men het heeft over de anatomie van de enkel, alleen het bovenste spronggewricht aangeduid.

Functie anatomie voet enkel.

Het bovenste spronggewricht fungeert als scharniergewricht en verbindt het scheenbeen en kuitbeen met het sprongbeen. Het gewricht zorgt voor de op- en neerbeweging van de voet, wat met een bepaald aantal graden kan worden bewogen.

Het onderste spronggewricht zorgt voor de kanteling van de voet (ook in een bepaald aantal graden). Dit gewricht wordt gevormd door drie gewrichtsvlakken tussen het sprongbeen, hielbeen en het voetwortelbeentje. Volgens Tim Verstraeten is het één van de meest belangrijke gewrichten in ons hele lichaam; en ik kan dat eigenlijk alleen maar beamen!

Om de enkel ligt een gewrichtskapsel

Deze zorgt, samen met de daaromheen gelegen gewrichtsbanden en pezen, voor de stabiliteit van de enkel en dus ook de stevigheid. Omdat de voet/enkel schokken, gemaakt door diverse bewegingen, moet kunnen opvangen, zit er op de botten van het enkelgewricht kraakbeen. Dit kraakbeen werkt als een elastische laag en dus als schokdemper.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.