Anatomie voet botten
Wanneer men het over de anatomie van de voet heeft, spreekt men ook wel van de tarsus, de metatarsus en de phalanges. Dit zijn 3 gebieden, in het medisch Latijns omschreven, welke eigenlijk staan voor de voetzool (tarsus), middenvoet (metatarsus) en het gebied van de tenen (phalanges). In totaal bestaat de voet uit zo’n 26 botten.
Functie botten voet
De vele kleine botten in de voet, zorgen ervoor dat de voet buigzaam kan worden gemaakt, zodat het kan functioneren op diverse soorten ondergrond. Het zorgt voor ondersteuning van het lichaam en het werkt als een soort ‘hefboom’ om het lichaam te verplaatsen tijdens het wandelen en/of bijvoorbeeld het hardlopen. Zeker bij het lopen in cadans is het cruciaal om deze hefboom goed te leren gebruiken, en dus ook te begrijpen.
Om de anatomie van de voet botten eens verder te onderzoeken, wordt in onderstaande tekst per voetgedeelte een uitleg gegeven uit hoeveel botten deze bestaat.
De tarsus, het achterste gedeelte van de voet, bestaat uit 7 botstukken
Deze 7 botstukken bestaan uit: het sprongbeen, kootbeen, hielbeen, scheepvormigbeen, teerlingbeen en de drie wigvormige beenderen. Het sprongbeen, kielbeen en kuitbeen vormen bij elkaar het enkelgewricht. Het hielbeen bevindt zich onder het sprongbeen en rust op de grond.
De metatarsus, oftewel de middenvoet bestaat uit vijf langwerpige botten. De phalanges (tenen) heeft vele botjes. Elke teen bestaat uit drie, behalve de grote teen, welke is uitgerust met twee botjes.